Huis van Levenskunst

Donateurs

Kennis, ervaring, hulp of geld

Doneren kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het doneren van uw kennis of ervaring op het gebied van zorg. Maar ook door tijd, praktische hulp of geld. Zo kunt u bijvoorbeeld lid worden van de Club van 100. Voor 100 euro per jaar maakt u een groot verschil.

Uw hulp is welkom

Wilt u hulp of een donatie aanbieden? Dan horen wij dit graag. Het handigst gaat dit via het formulier.

Wat hebben we bereikt?

We zijn bijzonder dankbaar dat er zoveel warme belangstelling is voor ons werk.
Op deze pagina houden wij u op de hoogte.

Het jaar 2023

In 2023 is het Huis van Levenskunst verder gegroeid en geprofessionaliseerd. We waren op dinsdag- en donderdagochtend geopend. Het aantal medewerkers is gelijk gebleven. Ze werken allen op vrijwillige basis en zonder geldelijke beloning. Het aantal gasten is licht afgenomen. Dat had vooral te maken met het steeds meer toenemende verlies van zelfredzaamheid van een aantal gasten. Maar ook is er, vooral bij mantelzorgers, de behoefte om hun familielid of partner een hele dag bij de dagopvang te kunnen laten doorbrengen. Dat kunnen wij niet bieden. Daarom zocht men vaak naar andere locaties in de dagbesteding.

Geheugen ontwikkelen op basis van interesse
We gaven samen met de gasten en steeds 2 medewerkers inhoud aan de ochtenden met beweging en kunstzinnige, ambachtelijke activiteiten. Zoals schilderen, boetseren en zingen. We werkten met thema’s die betekenisvol zijn of zijn geweest in het leven van de gasten. Naast deze activiteiten zoeken we er steeds naar om processen te ontwikkelen waarmee we een sociale gemeenschap bouwen waarbij het geheugen ontwikkelen door wederzijdse interesse, centraal staat.

Nieuw: Ontmoetingsruimte voor geheugenontwikkeling
We merkten het al eerder dat de ernst van geheugenproblemen bij de meeste gasten is toegenomen. In het jaarverslag van 2022 maakte ik daar al melding van. Ook bewegingsstoornissen(zoals apraxie en coördinatie stoornissen) en desoriëntatie in ruimte en tijd laat een toename zien. De casemanagers signaleren dit ook. Ze geven aan dat de drempel om naar een dagbesteding toe te gaan sinds de corona pandemie hoger is geworden. We hebben dit met een aantal casemanagers besproken. We vroegen ons of het mogelijk is om tot een vroege signalering van geheugenproblematiek te komen en mensen al veel eerder met het Huis van Levenskunst kennis te laten maken. In de loop van 2023 zorgde een groepje medewerkers ervoor dat we een nieuwe stap kunnen zetten. Medio 2024 openen we op de vrijdag een ontmoetingsruimte voor geheugenontwikkeling. Voor gasten met beginnende geheugenproblemen. We stuurden hiervoor folders naar diverse instanties in de zorg. Zoals huisartsen, case managers in Apeldoorn en de poli geriatrie van het Gelre Ziekenhuis.

Nieuw logo
We profileerden ons in de afgelopen jaren als: Huis van Levenskunst, voor mensen met dementie. Het logo in de folder is in de loop van 2023 ontworpen door ons bestuurslid Paul. Dit logo: ‘ Huis van Levenkunst – ontmoetingsruimte voor geheugenontwikkeling’, wordt ons logo voor dit nieuwe initiatief

Bijscholing
We volgden in 2023 met de medewerkers een uitgebreide EHBO en reanimatie cursus.

Onderhoud
We zijn bijzonder tevreden over het mooie pand waarin het Huis van Levenskunst is gevestigd, maar het is onderhoud gevoelig. Restauratie en opknappen blijkt noodzakelijk. We zijn in dit jaar in overleg getreden met een aannemersbedrijf en in het voorjaar van 2024 is de huiskamer opgeknapt. Met vrijwilligers hebben we de wanden van het tuinhuis geïsoleerd en is er een start gemaakt met het schilderen en het gebruiksklaar maken van een van de ruimten in dit tuinhuis om daar met gasten te gaan boetseren en beeldhouwen.

Kerstfeest
Ook dit jaar hebben we het jaar met alle medewerkers, gasten en mantelzorgers gezamenlijk afgesloten met het vieren van het Kerstfeest. Het was een ontroerend samenzijn waaruit een diepe verbondenheid met elkaar voelbaar was.

Harpspeler
verbouwing-2 400x400

Plannen 2024 en verder

We zijn van plan om ook begeleiding te gaan bieden aan een groep mensen met lichte vorm van geheugenverlies en dementie. We doen dit in overleg met casemanagers die ook toename in geheugen- en bewegingsproblemen constateren bij mensen die zij begeleiden. In ons actuele beleidsplan kunt u lezen hoe we vorm en inhoud geven aan deze nieuwe plannen. Lees ons actuele beleidsplan 2024.

Bekijk ook onze jaarrekeningen op de pagina Stichting Huis van Levenskunst.

Bijdragen van onze gasten

We hebben ook dit jaar iedere dinsdag en donderdag kleine groepen gasten ontvangen met aandacht voor wat er hun leeft aan wensen en behoeften. In 2023 hebben een paar gasten een bijzondere bijdrage geleverd in de bijeenkomsten. Een van de gasten schrijft gedichten en neemt af en toe een harp mee om voor de gasten en medewerkers te spelen.
Lees dit prachtige gedicht.
Ook maakte een van de andere gasten een beeld in zandsteen afkomstig uit zijn geboortestreek.

wol spinnen 400x400
Ster leggen met stokjes en stenen 400x400
handen kleuren 400x400

Tuinhuis

Achter het Huis van Levenskunst staat een groot tuinhuis. In 2022 en 2023 hebben we dit tuinhuis geschikt gemaakt voor een aantal activiteiten. We gebruiken de ruimte als gespreksruimte voor evaluatiegesprekken met gasten en mantelzorgers. Ook is de ruimte geschikt voor groepsactiviteiten zoals boetseren en met hout en speksteen werken. In het tuinhuis kunnen we ”rommel” maken en het werk laten staan.
Met vrijwilligers hebben we de wanden van het tuinhuis geïsoleerd en is er een start gemaakt met het schilderen en het gebruiksklaar maken van een van de ruimten in dit tuinhuis.
Er is een nieuwe vloer gelegd en een groep vrijwilligers heeft isolatie aangebracht.
Er is een aanrechtblok geplaatst en watervoorziening aangelegd. Het tuinhuis is nu beter bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. De trap ernaar toe heeft leuningen aan beide kanten gekregen en is breder gemaakt.

Klankschaal

Deze bijzondere, uit taxushout gesneden klankschaal is in 2017 aan de stichting geschonken. Maar de klankschaal was aan een restauratie toe. In 2022 heeft een vioolbouwer uit Zutphen de schaal hersteld. We maken er weer volop gebruik van.

Gereedschap voor steenbewerking

In de adventstijd van 2022 heeft de partner van een van onze eerste gasten een uitgebreide verzameling gereedschap geschonken voor het bewerken van verschillende steensoorten. We hebben een paar blokken steen aangeschaft en een van de gasten is hiermee op een ontroerende en indrukwekkende wijze aan het werk gegaan.

IMG_2530
IMG_2529
IMG_2883

Dankzij uw hulp

Uw financiële ondersteuning is meer dan welkom. We hebben de afgelopen jaren diverse verbeteringen aangebracht met geschonken geld van personen en organisaties, zoals de Rotary club Apeldoorn.

Nieuwe verlichting in 2021
De verlichting in de zaal was heel praktisch maar niet mooi. We hebben inmiddels een paar prachtige en praktische lampen. De houten lampen hebben de vorm van een dodecaëder, een ruimtelijk figuur met 12 vijfhoekige vlakken. Ook zijn de versleten kastdeuren in de ontvangsthal vervangen door mooie nieuwe goed functionerende exemplaren.

Nieuwe entree en invalidetoilet in 2020
De verbouwing van de hal en het nieuwe invalide toilet zijn in de zomer van 2020 helemaal afgerond. We zijn er erg blij mee. De verbouwing was noodzakelijk vanwege het gebruik van een rollator en een rolstoel, door enige van onze gasten. Met dank aan de financiële ondersteuning van een aantal mensen is het gelukt om een rolstoel toegankelijke douche / toilet te laten bouwen en is ook de entree vergroot en vernieuwd. Dankzij de schenkingen die we mochten ontvangen van de organisatie “Inner Wheel” en een aantal schenkingen van personen.

Verwarming en ventilatie in 2020
De verwarming en de ventilatie in de zaal is aangepast. Mede om de kans op besmetting met het corona virus verder te verkleinen. Dit alles met zorg om de karakteristieke sfeer zo min mogelijk aan te tasten.

Nieuwe keuken in 2019
We hebben de keuken gerenoveerd en aangepast aan onze gasten met geschonken geld van personen en organisaties, zoals de Rotary club Apeldoorn.